De kleurencirkel herzien: begrip van kleuren

Kleur is essentieel voor hoe we de wereld ervaren.

 

Je herinnert je waarschijnlijk de kleurencirkel (of kleurenwiel) uit je vroegste dagen als kapper! Het is misschien wel het belangrijkste hulpmiddel voor elke kleurspecialist, en het begrijpen ervan is de eerste stap om een meester in kleur te worden...

 

Hoe beter je de kleuren op het wiel begrijpt - en de relatie die ze met elkaar hebben – hoe gemakkelijker het zal zijn om de uitkomst van het mengen te voorspellen, vooral in de context van haarkleuring.

 

Voordat je in de details duikt, raden we je aan eerst ons artikel te lezen, Kleurtheorie voor kappers: een snelle gids om de basiskennis op te frissen in primaire, secundaire en tertiaire kleuren en hoe ze de kleurencirkel vormen.

 

Duik in de wereld van kleur

 

De kleurencirkel

 

De Colour Circle omvat het volledige spectrum aan tinten en stelt u in staat in één oogopslag te zien hoe kleuren worden verdeeld in warm en koel. Koelere kleuren (groen, blauw, violet) verschijnen aan de linkerkant, terwijl de warmere kleuren (geel, oranje, rood) aan de rechterkant staan. Bovendien worden de kleuren aan de linkerkant (groen, blauw, violet) matte kleuren genoemd, terwijl de warme kleuren aan de rechterkant (geel, oranje, rood) modekleuren worden genoemd, die helderder, glanzender en vaak populairder zijn in haartrends.

 

In lijn met de kleursystemen en terminologie die veel wordt gebruikt in de kappersbranche, gebruiken we in sommige gevallen verschillende namen voor onze kleuren:

  • Geel = Goud
  • Oranje = Koper
  • Rood/Paars = Violet
  • Blauw/Olijfgroen/Groen = Mat
  • Grijs/Blauw-Violet = Cendré
  • Grijs/Violet = As

Deze namen onderscheiden de kleurnuances en helpen duidelijk te maken dat ze bijvoorbeeld niet puur blauw of geel zijn, maar afgezwakte tinten die meer op natuurlijke haarkleuring lijken.

 

Onthoud: de kleur zal altijd lichtjes veranderen wanneer deze wordt aangebracht op lokken natuurlijk haar. Daarom is het ook belangrijk om volledig te begrijpen hoe natuurlijke pigmenten in het haar reageren tijdens het kleurproces en hoe je diepte kunt toevoegen. Het onderstaande kleurenraster kan je helpen dit te begrijpen!

 

Gebruik van het kleurenraster

 

Kleurenraster

 

Met dit raster kun je jezelf visueel trainen! Het helpt je om dezelfde diepteniveaus in verschillende kleuren te identificeren, en om het verschil te zien tussen pure en gedempte tinten.

 

Chocolade of mediumbruine chocolade is bijvoorbeeld een donkere sinaasappel - dus sinaasappel vermengd met zwart. De uiteindelijke bruine tint is een combinatie van diepte en toning - zonder de diepte die door zwart wordt toegevoegd, zou de uiteindelijke tint te oranje zijn.

 

Als je bijvoorbeeld een medium bruine chocolade op een zeer lichte ondergrond inzet, zoals 7-0, verliest het wat diepte, zodat de uiteindelijke tint helderder en meer oranje wordt. Als gevolg hiervan, als het gaat om het kleuren van natuurlijk haar, moet je ervoor zorgen dat je jouw kleuren hieraan aanpast.

 

Waar kan ik er meer over lezen?

We hebben de basis aangeraakt, breng nu je kleurkennis naar een hoger niveau met gedetailleerde tips over kleurcorrectie en leer hoe verschillende haartypes het uiteindelijke kleurresultaat kunnen beïnvloeden. Ontdek onze kleureducatie, plus een verscheidenheid aan trainingsmogelijkheden: ask-elearning.com

 

Wil je je kleurvaardigheden uittesten? Download onze House of Color-kaart om de juiste kleurproducten te vinden voor elke behandeling!

 

LEES MEER: