Kleurtheorie voor kappers: Quick Guide

Door kleur echt te begrijpen, wordt een wereld aan kansen ontgrendeld!

 

Als je kleur echt begrijpt, is het alsof je een andere taal hebt leren spreken; dit artikel gaat specifiek in op de kleurentheorie voor kappers, van hoe kleuren werken en samenwerken tot de impact die kleur heeft op natuurlijk en eerder gekleurd haar. Zoals Pablo Picasso ooit zei:

 

"Leer de regels als een professional, zodat je ze kunt breken als een artiest"

 

Voel je je geïnspireerd? Duik dan in de basis en perfectioneer je kleurentheorie:

 

Primair

Primaire kleuren zijn de originele kleuren (rood, geel, blauw) - de enige die je niet kunt maken door andere te mengen, dus elke tint begint ermee. Zonder deze zouden er helemaal geen andere kleuren zijn! Deze 3 kleuren vormen het eerste deel van de kleurencirkel.

 

 

Primair

Secundair

De volgende laag in de kleurencirkel bevat secundaire kleuren. Dit zijn de 3 kleuren die worden gecreëerd door 2 primaire kleuren met elkaar te mengen in een verhouding van 1: 1.

 

Primaire en secundaire kleuren worden gecombineerd om de basiskleurencirkel te vormen - elke secundaire kleur bevindt zich tussen de 2 primaire kleuren die zijn gemengd om deze te maken.

 

Secundair

Tertiair

Het derde niveau zijn de tertiaire kleuren. Deze worden gemaakt door primaire kleuren te mengen met hun aangrenzende secundaire kleur om een palet van zes extra tinten te creëren. Dit worden soms tussenkleuren genoemd.

 

Tertiair

Complementaire kleuren

Elke kleur heeft een complementaire of tegenovergestelde kleur - bijvoorbeeld oranje is de complementaire kleur voor blauw, aangezien ze tegenover elkaar in de kleurencirkel staan.

 

Als je twee complementaire kleuren met elkaar mengt (1: 1), heffen ze elkaar op. Dus, meng blauw met gelijke delen oranje en de twee sterke tinten maken gewoon een heel saai grijsbruin ... Maar als je diezelfde twee tinten naast elkaar zet, in plaats van ze te mengen, geven ze je een krachtig contrast waardoor beide kleuren echt knallen.

 

Complementaire kleuren

Chromatische en a-chromatische kleuren

De kleurencirkel heeft ook chromatische kleuren. Dit zijn pure, heldere kleuren - vrij van zwart, wit en grijs. Zwart, wit en grijs staan bekend als a-chromatische kleuren. Ze werken als primaire kleuren omdat je zwart en wit moet mengen om grijs te maken, wat meer lijkt op een secundaire achromatische kleur.

 

Als je meer wit of meer zwart gebruikt, wordt het grijs natuurlijk lichter of donkerder. Hun belangrijkste functie is om diepte en veelzijdigheid toe te voegen wanneer ze worden gemengd met chromatische kleuren ...

 

Chromatische en a-chromatische kleuren

Zwart toevoegen

Om diepte te geven aan elke combinatie van primaire kleuren, voegt u eenvoudig zwart toe. In theorie bepaalt de hoeveelheid zwart die u toevoegt, hoe donker de resultaten zijn. Maar dat kan veranderen wanneer de kleur in contact komt met het haar - waar diepte meer kan lijken op een donkergrijsbruine tint dan puur zwart, afhankelijk van de natuurlijke tint.

 

Ongeacht hoe het wordt toegepast, zwart zal altijd de helderheid van chromatische kleuren terugdringen, waardoor ze vlakker en doffer worden. Niemand van ons wordt geboren met primair gekleurd haar, dus het toevoegen van a-chromatische kleur (de monochromen) aan pure heldere kleuren is hoe we een meer natuurlijke, gedempte toon bereiken.

 

Ten slotte, onthoud dat het niet alleen om de kleur gaat - tonen speelt ook een ongelooflijk belangrijke rol. De beste kleurspecialisten zijn degenen die de subtielste varianten in toning volledig begrijpen, wat alleen kan worden bereikt door een expert te worden in het mengen van primaire en a-chromatische kleuren.

 

Zwart toevoegen

Waar kan ik er meer over lezen?

Verken educatieve bronnen over kleurentheorie voor kappers met gedetailleerde informatie over de haarstructuur en kleurpigmenten, naast een schat aan haareducatie van onze experts op de ASK Education eAcademy:

Wil je je kleurvaardigheden uitproberen? Download onze House of Color-kaart om het juiste kleurproduct voor elke behandeling te vinden!

 

LEES MEER: